• Škola v prírode 2023/24

            Škola v prírode umožňuje deťom pobyt v prírode bez prerušenia výchovy a vzdelávania v priaznivom prírodnom prostredí. Takýto pobyt  naši štvrtáci a piataci spoločne s p. učiteľkou Jankou Bobákovou a p. vychovávateľkou Dáškou Bradiakovou strávili predposledný októbrový týždeň v rekreačnej časti obce Liptovský Ján v penzióne Liptov. Hoci vyšší dátum v kalendári nenasvedčoval priaznivosti počasia, nám však prialo. Veselosť, aktivita, priateľskosť nás sprevádzala celým pobytom. Spoločne sme sa snažili priaznivo zvládať odlúčenosť od rodičov, čo v niektorých prípadoch skutočne po prvý krát. Spoznávali sme prírodné prostredie zážitkovým učením. Navštívili sme Svätojánsku rozhľadňu, ktorá ponúkla výhľad na celú obec ale aj okolie. Krásne počasie umožnilo vidieť Veľký Choč, Šíp, Chleb, Liptovskú Maru, Liptovský Mikuláš... . Možnosť precestovať krížom celé Slovensko a navštíviť významné hrady a zámky, kaplnky za pár hodín nám ponúkol Park MINI SLOVENSKO. Potom na svojich izbách deti na základe vlastného pozorovania farebnej rozmanitosti zobrazili vo výtvarných produktoch. Aktívny pohyb, ktorý deti milujú, im umožnil vyblaznieť sa do sýtosti na ihriskách, preliezkach. Na chvíľu sa stali aj permoníkmi s čelovkami v Stanišovskej jaskyni , v jednej z najstarších jaskýň na Slovensku. Veľmi prístupným a vtipným výkladom sa dozvedeli o spôsobe objavenia, sprístupnenia, a udržiavania života v nej. Na vlastné oči videli netopiera obyčajného, malé jazierka, paleontologické nálezy. Ohmatať si kvaple, napiť sa jaskynnej vody bolo super, pretože v iných jaskyniach to zakazujú. Svoje poznatky si opakovali formou na zážitkových hodín matematiky, slovenského jazyka. Večery sme trávili spoločne hrami a celý pobyt sme uzavreli strašidelnou diskotékou. Domov určite prišli s kopou nezabudnuteľných zážitkov, ktoré si budú pripomínať z fotografií ale aj s krátkeho zážitkového videa.

            Mgr. Jana Bobáková

          • Helloween v ŠKD

            Dňa 26.10 sa uskutočnila Helloweenska diskotéka. Deti mali rôzne súťaže ako napr. stoličkový, metlový, balónový tanec. Každá maska bola odmenená sladkým potešením. Deti sa zabávali, tancovali a privítali sme aj škôlkárov, ktorí sa tiež zapojili do súťaží a tancov.

            Bc. Anna Glembová

          • OKTÓBER-mesiac úcty k starším

            Dňa 15.10.2023 sa uskutočnil v Liptovskej Osade slávnostný program pri príležitosti Mesiaca úcty k starším. Žiaci z našej ZŠ s MŠ v Liptovskej Osade pri tejto príležitosti pripravili kultúrny program. Naša vďaka patrí deťom z materskej školy, piatačkám, deviatakom a žiakom zo školského klubu detí.

            PaedDr. Jaroslava Koníčková

          • Okresné kolo v cezpoľnom behu

            Dňa 4. 10. 2023 sa naši žiaci zúčastnili po štyroch rokoch „Okresného kola v cezpoľnom behu žiakov a
            žiačok základných a stredných škôl“ v Ružomberku – Hrabove. Akcie sa zúčastnilo 13 základných a 2
            stredné školy. Chlapci sa popasovali celkom zdatne s trasou v dĺžke 2400m, zistili ako telo reaguje pri
            vytrvalosti, kde je dôležité okrem kondície aj fyzické rozloženie síl. Ďakujem im za reprezentáciu našej
            školy.
            J. Bobáková

          • KONCOROČNÝ ŠKOLSKÝ VÝLET DO VYSOKÝCH TATIER

            V pondelok 19.6.2023 sme sa so žiakmi 2.stupňa našej ZŠ zúčastnili koncoročného školského výletu do Vysokých Tatier. Absolvovali sme túru na vodopád Skok. V peknom a slnečnom počasí sme začali náš výstup pri hoteli FIS.Odtiaľ sme pokračovali po turistickom chodníku najskôr pásmom lesa. Od pásma kosodreviny sa nám po oboch stranách Mlynickej doliny až do cieľa našej túry naskytli úžasné pohľady na nádherné tatranské štíty. Žiaci si na túre okrem pekných zážitkov preverili aj svoje fyzické a vôľové vlastnosti. Nakoniec bola pre nich odmenou krásna scenéria okolitej prírody a mohutného vodopádu a vyhotovenie spomienkových fotografií pri vodopáde.

            RNDr. Pavol Pukaj

          • Mladí hasiči - Plameň 2023

            Medailová sobota

            V sobotu 17.06.2023 sa žiaci z hasičského krúžku zúčastnili súťaže mladých hasičov - Plameň 2023 na Bielom Potoku. V kategórii požiarny útok s prekážkami CTIF a štafetový beh na 400m s prekážkami získali 2. miesto. V kategórii požiarný útok s vodou sa umiestnili na krásnom 1. mieste. Srdečne blahoželáme.

            Za reprezentáciu školy aj obce ďakujeme:

            Marekovi Mydliarovi

            Dominike Hajdákovej

            Liliane Kolpákovej

            Miroslavovi Mydliarovi

            Martine Krakovskej

            Natálii Koščovej

            Adriánovi Sanigovi

            Matejovi Dubovskému

            Riane Bockovej

            Nikolete Dubovskej.

          • Vlkolínec

            V piatok 16. 6. sa žiaci 2. a 3. ročníka zúčastnili výletu na Vlkolínec za účelom poznávania kultúrnej pamiatky UNESCO. Navštívili sme múzeum, galériu, salaš aj kostolík, videli sme vodný mlyn, studňu aj zvonicu. Deťom sa veľmi páčil farmársky dvor so zvieratkami.

          • Futbalový turnaj o „Putovný pohár riaditeľa školy"

            Dňa 13.6. 2023 naši deviataci, za búrlivého povzbudzovania, už tradičné stretnutie v minifutbale zmiešaných družstiev chlapcov a dievčat II. Stupňa o „Putovný pohár riaditeľa školy“. Hralo sa systémom 2x10min. Vladko Ondruš sa zhostil úlohy hlavného rozhodcu, Nikolka Dubovská sa zhostila úlohy zapisovateľky, Lukáš Košč  sa zhostil úlohy časomerača, a ostatní vytvárali podporný tím. Prvý zápas sily si medzi sebou zmerali piataci a šiestaci. Druhý zápas potom siedmaci a ôsmaci. Tretí zápas hrali porazení  v zápase a to šiestaci a ôsmaci, kde to šiestaci dotiahli do víťazného konca a celkovo do tretieho miesta. Štvrtý zápas hrali víťazi jednotlivých zápasov, v tomto prípade piataci a siedmaci. V dramatickom stretnutí, ktoré sa rovnalo atmosfére majstrovstiev sveta nakoniec si pohár odniesli siedmaci a tým sa stali držiteľmi Putovného pohára na budúci školský rok. Žiaci zažili športové predpoludnie v príjemnej športovej atmosfére, v duchu fair play, či už v hľadisku alebo na hracej ploche.

             

            Mgr. Janka Bobáková

          • Beseda s olympionikmi

            Dňa 3. mája 2023 v Banskej Bystrici sa niektorí žiaci zúčastnili besedy s našimi historicky piatimi olympionikmi – Anastaziou Kuzmínovou/biatlon/, Michalom Martikánom/vodný slalom/, Elenou Kaliskou/vodný slalom/, Matejom Tóthom/atletika-chôdza/, Petrou Vlhovou/zjazdové lyžovanie/. V milej atmosfére športovci spomínali na ich športové začiatky, potom na štúdium aj činnosť po skončení. V pozadí sa premietali ich silné chvíle v kariére aj s autentickým komentárom, ktorý v nich vyvolával presne tie isté emócie ako v tie najšťastnejšie dni. Úspechy prichádzali však až po nekonečnej drine a odriekaní si slastí bežného života. Bez pokory a úcty by neboli tam, kde dnes sú.

            „Športovať sa oplatí“...týmito slovami besedu ukončili . Nasledovala autogramiáda a osobné fotenie. Odniesli sme si podpisové kartičky a hlboký športový zážitok.